Plantenfiche


Hier komt de naam van de plant

Klik op de foto's om ze te vergroten of te verkleinen.    

Hier komt de naam van de plant

Ingrediënten Bereiding
test

Koken met groenten, fruit en wilde planten uit eigen tuin.

...of giftig?

Kun je een plant eten als groente, kruid, specerij of is ze giftig?

Alles is giftig, zelfs water als je er teveel van drinkt.

Alles is eetbaar, zolang je er niet teveel van eet of drinkt. Van sommige planten kun je grote hoeveelheden eten, die beschouwen we als groenten. Andere gebruiken we als kruid of specerij en eten we dus in minder grote hoeveelheid, maar bij sommige planten ligt de limiet zo laag dat we ze giftig tot uiterst giftig noemen.

In België bestaat er een lijst van planten die niet in of als voedingsmiddel mogen gebruikt worden. Dat betekent dat delen, bereidingen of vruchten van deze planten niet als dusdanig geconsumeerd mogen worden en ook niet gebruikt mogen worden bij de bereiding van voedingsmiddelen. Je vindt de lijst hier (Lijst 1).

Determineren

Zorg altijd dat je zeker weet wat je eet. Vooral bij schermbloemigen is het vaak moeilijk eetbare van giftige soorten te onderscheiden. Determineren is de boodschap. Dat kan onder andere op

Foto's die je hierbij kunnen helpen vind je op

Info

Een haast onuitputtelijke bron over eetbare planten vind je op Pfaf.org.

Daarnaast zijn er ook boeken die zeer de moeite waard zijn.

Het is niet altijd evident om eetbare planten die minder courant zijn te verwerken in een gerecht. Inspiratie kun je vinden in onderstaande websites en boeken.

Hungry gap?

Nu er in de moestuin pas gezaaid is en er dus nog niet veel te rapen valt, zijn er al heel wat wilde planten die wel al iets eetbaars opleveren. Aangevuld met de laatste winterwortels kun je er zelfs een feestelijke maaltijd mee bereiden.

Klik op de naam van de gerechten om het recept te ontdekken


Wie weet staan er nog spruitjes of boerenkool in de moestuin. Laat ze gerust doorschieten. De bloeiende toppen zijn niet allen mooi, ze smaken ook heerlijk. Kort aanstoven in wat olie, kruiden met peper en zout, meer hoeft niet.

Ook een aantal vaste planten kun je al heel vroeg op het jaar oogsten. Denk daarbij aan de blaadjes van Eeuwig moes, Chinese bieslook, Egyptische ui of stengelui, de kleine koolroosjes van Nine star perennial, de bloemetjes van het Maarts viooltje, het labradorviooltje en de gulden sleutelbloem.

Eetbare bloemen in en rond de moestuin

Heel wat bloemen uit de siertuin of bloemenweide zijn eetbaar, zoals de daglelie en middelste teunisbloem. Het overgrote deel van de bloemen is trouwens eetbaar, dit wil zeggen “niet giftig als je ze in beperkte mate eet”, slechts weinige daarvan zijn ook lekker.

Eet liever geen bloemen die je in een tuincentrum als sierplant gekocht hebt. Je weet niet wat ze er allemaal op gespoten hebben.

Van de meeste bloemen zijn er cultivars op de markt die grotere bloemen hebben, een andere kleur, etc. Ook die zou ik niet eten, want in tegenstelling tot de gangbare groenten, zijn deze cultivars niet geselecteerd op “eetbaarheid”, er kunnen dus veel meer toxische stoffen zitten in de cultivar dan in de oorspronkelijke wilde vorm.

Hieronder staan eetbare bloemen die in een moestuin niet misstaan, omdat het eenjarigen zijn, van een goeie moestuingrond houden, graag eens wat extra water krijgen, vanzelf uit de siertuin naar de moestuin verhuizen…

Zonnebloemenspread

Bieslookbloempjes op preisoep

Samengesteldbloemigen

Viooltjesfamilie

Irisfamilie

Schermbloemigen

Let op met schermbloemigen die je in het wild plukt. Er zijn heel wat giftige soorten, zorg er dus voor dat je zeker bent welke plant je plukt.

Lookfamilie

Alle bloemen uit deze familie, dus ook die van prei en sierui kunnen gegeten worden, maar zijn niet allemaal even smakelijk, dus proeven maar…

Kruisbloemenfamilie

Alle bloemen van de kruisbloemenfamilie zijn eetbaar en zijn bovendien lekker.

Lipbloemigen

Komkommerfamilie

Tropaeolaceae

Even geduld...

Neem alvast een kijkje op de receptenzoeker van Velt.

Blaadjes

Wie denkt dat je een serre nodig hebt om in met kerst een slaatje uit eigen tuin te serveren, heeft het mis.

Er zijn een paar eenjarigen die je in de late zomer kunt zaaien en waarvan je de hele winter kunt genieten, zoals koriander, veldsla, kleine veldkers, rucola, winterpostelein en een aantal mosterdsoorten. En wat nog leuker is, is dat als je deze planten in het voorjaar laat bloeien en zaad vormen, de kans groot is dat je ze nooit meer hoeft te zaaien. Aan het eind van de zomer, duiken ze her en der vanzelf op.

Daarnaast is er ook het tweejarige gewoon barbarakruid dat je best al in mei of juni zaait.

Bovendien zijn er vaste planten die in de winter mooi groen blijven zoals veldzuring echt lepelblad en kleine pimpernel.

Echt lepelblad
Echt lepelblad
Winterpostein
Winterpostein
Kleine pimpernel
Kleine pimpernel
Veldzuring
Veldzuring

Wortels en knollen

In het vaste planten staat een hele lijst eetbare knollen. Deze worden bijna allemaal vanaf november geoogst. Maar er zijn ook een paar wilde planten met interessante wortels, zoals die van het rapunzelklokje, grote klis en geel nagelkruid.
Inmaken is weer hot!

bokalen
Bokalen te koop.



Deze website gebruikt JAVASCRIPT. Schakel JAVASCRIPT in voor een correcte weergave.